Asiago to ser, którego historia zaczęła się na płaskowyżu o tej samej nazwie. Na płaskowyżu Asiago około 1000 roku produkowano delikatny ser z mleka owczego. Jednak pod koniec XVI w. hodowla owiec ustąpiła miejsca hodowli bydła. Wyjątkowe w smaku mleko pochodzące od krów wypasanych na łąkach sprawiło, że gospodarze zaczęli produkować ser, który później zyskał nazwę Asiago. Za serem Asiago DOP kryje się ponad tysiącletnia historia łącząca w sobie alpejskie tradycje i zamiłowanie do serowarstwa. Po dziś dzień ser ten produkowany jest z najwyższej jakości mleka, zgodnie z tradycyjnymi recepturami.Aby zachować cenny smak sera, Asiago został oznaczony certyfikatem DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Jest to gwarancją najwyższej jakości, doskonałego smaku, kontrolowanej produkcji oraz miejsca pochodzenia sera.
Asiago to ser, którego historia zaczęła się na płaskowyżu o tej samej nazwie. Na płaskowyżu Asiago około 1000 roku produkowano delikatny ser z mleka owczego. Jednak pod koniec XVI w. hodowla owiec ustąpiła miejsca hodowli bydła. Wyjątkowe w smaku mleko pochodzące od krów wypasanych na łąkach sprawiło, że gospodarze zaczęli produkować ser, który później zyskał nazwę Asiago. Za serem Asiago DOP kryje się ponad tysiącletnia historia łącząca w sobie alpejskie tradycje i zamiłowanie do serowarstwa. Po dziś dzień ser ten produkowany jest z najwyższej jakości mleka, zgodnie z tradycyjnymi recepturami.Aby zachować cenny smak sera, Asiago został oznaczony certyfikatem DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Jest to gwarancją najwyższej jakości, doskonałego smaku, kontrolowanej produkcji oraz miejsca pochodzenia sera.