Escudella to prawdziwa chluba kuchni andorskiej i jedno z najstarszych dań tego regionu. Jest to bardzo sycąca zupa, a właściwie jednogarnkowe danie, które można porównać do bardziej wyrafinowanej wersji gulaszu. Escudella tradycyjnie przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa – może to być wołowina, wieprzowina, kurczak, a czasem nawet kawałki kiełbasy. Mięso gotuje się długo na wolnym ogniu z dodatkiem fasoli, ziemniaków i warzyw korzeniowych, takich jak marchew, seler czy por. Często dodaje się również makaron lub ryż, aby danie było jeszcze bardziej treściwe. Escudella jest szczególnie popularna w zimie, kiedy jej ciepło i bogaty smak idealnie rozgrzewają w chłodne dni. Często jest serwowana podczas świąt Bożego Narodzenia, kiedy to wersja "Escudella i Carn d'Olla" – zawierająca dodatkowo klopsiki z mięsa – stanowi główny punkt uroczystej kolacji.